Beauty by KY След запитване от Varna24.bg до РЗИ-Варна дали има подаден

...
Beauty by KY
След запитване от Varna24.bg до РЗИ-Варна дали има подаден
Коментари Харесай

Експерти обиколиха всички буни във Варна, не откриха механично замърсяване във водата

 Beauty by KY След питане от Varna24.bg до РЗИ-Варна   дали има подаден сигнал за  замърсяване в морската вода на Втора буна по варненския плаж, специалисти на Регионалната здравна ревизия направиха през днешния ден инспекция на всички буни в града, в това число и на тази.

Проверката бе предизвикана от клип, качен на 6 юни от варненката Александра Атанасова в групата " Видяно и чуто във Варна ", с коментар: " това е " чистата " варненска вода през днешния ден ".

Експертите обаче не са установили никакво замърсяване и нетипично оцветяване по варненското крайбрежие, увери доктор Веселина Божинова, шеф отдел ДЗК към РЗИ-Варна. 

" Обиколихме всички буни на варненското крайбрежие, има прибой, има водорасли, тук там има някоя бутилка или други дребни боклуци, само че такова оцветено замърсяване на никое място не бе установено. Тръгнахме от Бризовете на Пикадили Парк и стигнахме до Рибарския плаж. Клипът е юридически на 6 юни, допустимо е да е имало някакво замърсяване по това време, за което няма по какъв начин да гадаем от какво е било, само че през днешния ден не сме установили образно такова замърсяване освен на Втора буна, само че и край останалите буни.

Вчера и през днешния ден са взети водните проби и в края на седмицата ще излязат резултатите от микробиологичния разбор. Замърсяването, когато е механично, го откриват други институции, само че в случай че ние видим някакви белези за такова замърсяване, подаваме сигнал към Община Варна, Басейнова дирекция и Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите. В нашата компетентност е контролът върху микробиологичното положение на водата. Защото то е рисково за здравето, при положение, че има отклонения.

Знаете, че при мониторинга, осъществен през месец май, не бе установено отклоняване в индикаторите на морската вода, пробите бяха взети от 23 плажа, като само на Аспарухов и Офицерски оценката беше " добра ", а на останалите " отлична ". 

Днес при обхода на всички буни не ни тормози с нищо типа и положението на морската вода. Навсякъде имаше към този момент плажуващи. Притесни ни фактът, че имаше деца, които скачаха от камъните на буните. На това би трябвало родителите да извърнат внимание, с цел да предотвратим тежки произшествия ", разяснява доктор Божинова. 

Резултатите от взетите проби през вчерашния ден и през днешния ден ще бъдат качени на уеб страницата на РЗИ идната седмица.   
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР